October 20, 2021, 4:58 pm
Home Istoric si legenda

Biserica “Sfântul Nicolae” din Trifeşti a fost sfinţită în anul 1798, aşa cum se poate vedea inscripţionat pe piatra de deasupra uşii de la intrarea în biserică.

A fost construita in locul bisericii de lemn cu hramul "Inaltarea Domnului", biserica ce fusese stramutata din vechea vatră a satului situată mai jos, spre albia secată a râului Moldova, din patrimoniul acesteia păstrându-se icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, descoperită de către un cioban în apele râului. Aceasta informatie provine dintr-o insemnare a preotului Vasile Damian, care a slujit la aceasta parohie pina in anul 1884.

În Sfântul Lăcaş se pastrează Sfanta Icoană Făcătoare de minuni a Maicii Domnului  care are o istorie aparte, ce se transmite din generaţie în generaţie.

Potrivit acesteia, cu cateva sute de ani în urmă un cioban, care işi avea stâna pe malul drept al râului Moldova, a găsit în albia râului o bucată de lemn, adusă de ape. A luat lemnul din apă şi a incercat să facă un foc cu el. În momentul în care a încercat să taie cu un topor acea bucată de lemn, ciobanul a observat că din acesta a început să curgă sânge.

Speriat şi mirat, el a mers cu bucata de lemn la preotul satului.

Din acel lemn a fost facută Sfanta Icoană, care s-a dovedit a fi făcătoare de minuni.